HUR VI TAR ANSVAR FÖR ETT MER

HÅLLBART TACO BAR

Hållbarhet är integrerat i hela Taco Bars verksamhet och vi strävar konstant efter att bli ett mer hållbart bolag. Vår hållbarhetsstrategi fokuserar på tre områden: Meny, Miljö och Människor.

MENY

Att den mat vi serverar våra gäster inte bara ska smaka gott utan också ska kännas bra för samvetet är grundläggande för oss på Taco Bar. Det har det varit sedan vi öppnade vår första restaurang 1983.

Vi vill vara ett hållbart företag, både då, nu och i framtiden. Vi köper in en stor mängd vegetariska och animaliska råvaror varje år och i våra inköpsdirektiv är djurvälfärd en central faktor. Därför är det fundamentalt för oss att vi och våra leverantörer tar vårt etiska ansvar i allt vi gör. Vi ska uppfylla, och allra helst överträffa, nationell och europeisk lagstiftning samt erkända uppfödningsstandarder för djurvälfärd. Du kan läsa hela vår policy för djurvälfärd här.

Vi verkar också för att de universella kriterierna för uppfödning av kyckling i European Chicken Commitment (ECC) ska bli verklighet. Tillsammans med våra leverantörer arbetar vi för att den kyckling vi köper in och serverar våra gäster på samtliga av våra restauranger ska stämma överens med ECC:s universella kriterier som är samma i alla länder i Europa. Utöver ECC ställer vi även höga krav på att tillväxthormoner inte används och antibiotika används endast på veterinärs inrådan och då sparsamt. Du kan läsa mer om ECC:s upprop för kycklingarna här.

MILJÖ

Vi på Taco Bar ska också ta vårt ansvar för miljön och göra det vi kan för att minimera vår påverkan på miljön. Vårt arbete handlar om allt från att minska plastanvändningen till att minska våra transporter till och från våra restauranger. Det handlar också om att fortsätta utveckla vår vegetariska meny så att fler Taco Bar goda vegetariska alternativ erbjuds våra gäster.

Taco Bar valde redan från början när kedjan startades 1983 att jobba med porslin och glas istället för engångsmaterial och att alla maträtter görs på gästens beställning, både så klart för kvalitén men också för att minimera matsvinnet och påverkan på klimatet.

Långsiktig hållbarhet är integrerat i vårt DNA och verksamhet. Hela vårt hållbarhetsarbete tar avstamp i FN:s Agenda 2030. Det är en resa som är viktig för oss och för att du som gäst ska kunna njuta av vår mat med gott samvete.

De mål vi jobbar extra med är: 

  • MÅL 8 – Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • MÅL 10 – Minskad ojämlikhet
  • MÅL 12 – Hållbar konsumtion och produktion
  • MÅL 13 – Bekämpa klimatförändringarna

MÄNNISKOR

Vi jobbar med flera olika organisationer som hjälper barn och ungdomar runt om i Sverige som på olika sätt har det jobbigt, exempelvis att någon förälder missbrukar eller är psykiskt sjukt, någon vars förälder som inte har råd att ställa mat på bordet för dagen. Vi stödjer också organisationer mot mobbning i skolan och de som vandrar ute på gator och torg sent om kvällarna för att hjälpa ungdomar till rätta. Vi vill att fler barn och ungdomar i Sverige skall ges en möjligt till en så bra tillvaro som möjligt, både för stunden och i framtiden.

Maskrosbarn

Vi är nu inne på vårt sjätte år tillsammans med barnrättsorganisationen Maskrosbarn. Något som vi är väldigt stolta och likväl tacksamma över att få vara en del av. Vi arbetar på flera olika sätt tillsammans och har under åren kommit varandra väldigt nära. Utöver monetärt stöd stöttar vi via våra restauranger genom att erbjuda en trygg mötesplats för ungdomarna, som tillsammans med coacher träffas hos oss regelbundet. Att samlas kring måltider och att vara en del av att skapa en positiv gemenskap känns bra.

Besök gärna maskrosbarn.org om du vill veta mer.

Vi stöttar även Nattvandrarna.

VÅRT SAMARBETE MED

Klimato

För att vi ska bli ännu bättre har vi sedan i slutet av 2022 samarbetet med Klimato. De hjälper oss att minska vår klimatpåverkan och klimatmärka vår mat. För vi vill servera mat som både smakar bra och känns bra i magen. Det är inte svårare än så.

Våren 2023 skedde stora förändringar på menyn, vi har började märka ut våra rätter med varje rätts klimatpåverkan och lyfte fram de växtbaserade alternativen tydligare. Samtidigt bytte vi ut ko-osten och ko-gräddfilen till växtbaserade alternativ på alla våra vegetariska rätter, nu är de helt växtbaserade som standard. Håll utkik på din Taco Bar så kan du också göra val som smakar bra och känns bra i magen.

Att utveckla vår meny på ett smartare och mer hållbart sätt är vi övertygade om är framtiden. Och vi kommer fortsätta att ta fram växtbaserade alternativ, byta ut ost eller något annat som hjälper dig och alla våra gäster att göra mer hållbara val, för det ska ju vara både enkelt och gott.

En genomsnittlig måltid i Skandinavien har klimatavtryck på ca 1,7 kg CO2e. Enligt FNs klimatmål har en hållbar måltid ett avtryck på 0,5 kg CO2e. Ingen kan göra allt själv, men vi kan hjälpas åt!

P.S. Nästan hela vår meny går att få både vegetarisk och vegansk (något som är mycket mer hållbart). Du hittar vår meny här.

Beställ Taco Bar idag

Ät på din Taco Bar eller beställ hem tacos från din närmaste restaurang.