FRANCHISE | FRÅGOR

Svar på vanliga frågor

FRANCHISE PÅ TACO BAR

Svar på våra vanligaste frågor

Vad kostar det att starta en restaurang? Vilken hjälp får jag? Vad ska jag tänka på och hur bygger jag lokalen? Lars Callebro, VD och en av ägarna till Svenska Taco Bar AB, svarar på de vanligaste frågorna om hur det är att starta och driva en egen Taco Bar.

Vad ska jag tänka på om jag vill starta en Taco Bar?

– Du behöver inte ha tidigare erfarenhet från restaurangverksamhet eller företagande för att starta en egen restaurang och öppna en Taco Bar. Men du måste tycka om människor, ha en positiv inställning, vara handlingskraftig och vilja lära dig vårt sätt att arbeta på. Det viktigaste är att du verkligen känner att du är intresserad, du måste tro på det.

Hur ser franchise-samarbetet ut?

Taco Bar bygger på att alla följer Taco Bars koncept och affärssystem som ser till att bland annat kvalitet, servicenivå, priser och lokaler håller samma höga standard överallt. Alla restauranger måste hålla en fastställd standard och nivå för att vi tillsammans ska utvecklas, därför följer vi upp och mäter utvecklingen för din verksamhet upp på flera sätt.

Vilka finansiella förutsättningar krävs?

Först och främst ska verksamheten drivas i ett aktiebolag. Du står själv för byggkostnader samt inköp av inventarier och utrustning men vi hjälper dig att projektera och rita upp restaurangen. Investeringens storlek beror bland annat på den aktuella lokalens beskaffenhet och brukar vara mellan 2 000 000 kr och
2 500 000 kr. Det är 4 % royalty samt en marknadsföringsavgift på 2 % på försäljningen. En signingfee på 125 000 kr tillkommer.

Är det jag eller ni som väljer lokal?

Antingen är det du som har hittat en bra lokal eller så har vi hittat en lämplig lokal och söker någon som vill driva den. Vi vill ha lokaler i A-läge där det finns ett stort kundunderlag. Idealiskt är 120 – 200 kvm i ett Gatuläge eller i ett Köpcentrum. Men det finns idag Taco Barer från 55 kvm upp till 180 kvm.

Får jag inreda lokalen efter eget huvud?

Vi följer ett tydligt koncept men kan alltid göra små justeringar efter dina önskningar. Självklart måste vi se till så att restaurangen anpassas efter de speciella villkor som gäller i just din lokal. Vi på Taco Bar ritar upp restaurangen så att den stämmer med konceptet och så att den följer myndigheters lagar och regler.

Kan jag bygga restaurangen själv?

Vi rekommenderar dig att använda hantverkare som vi vet är bra och som brukar hålla kvalitet, budget och tider. Du beslutar själv vilka du vill jobba med men det gäller att välja noga eftersom du betalar för byggnationen själv. Vi hjälper gärna till med urvalet.

Hur lär jag mig jobbet?

Till att börja med får du gå vår grundutbildning och sedan jobba några veckor på en annan Taco Bar för att lära dig jobbet. Även dina anställda måste genomgå utbildning. Vi hjälper dig med erfaren personal i uppstarten så att allt kommer på plats innan du och din personal tar över. Under resten av året kommer du få kontinuerligt stöd från våra driftkonsulter som hjälper dig att vässa och utveckla ditt team och din verksamhet.

Hur ser uppstartsprocessen ut?

Efter du har skickat in din intresseanmäla går vi igenom din ansökan. Om du bedöms lämplig så kallas du till en första intervju. Sedan har vi en andra intervju med genomgång av avtal, villkor, läge och lokal. Det följs av en tredje intervju och sedan undertecknande av avtal. Därefter börjar utbildning och praktik, ritningar och byggstart samt rekrytering och utbildning av dina medarbetare. Sedan är det Grand opening av din egna Taco Bar!

Kommer jag att gilla det?

Det är ett tufft jobb, men det är otroligt roligt. Du måste vara beredd att jobba mer än på ett vanligt jobb, i alla fall de första två åren. Men all tid du investerar kommer tillbaka till dig själv – du bygger upp ett värde i restaurangen som du kan få ut när och om du säljer den någon gång i framtiden. Alla våra franchisingtagare drivs av samma sak som drev oss när vi startade. En känsla av frihet, av att göra något för sig själv och av att kunna styra sin egen tid och tillvaro.

Franchise på Taco Bar bygger på tre delar:I. Ett starkt varumärke

attraherar kunder, bygger lojalitet och förstärker marknadsföringen.2. Ett utarbetat affärssystem

hjälper franchisetagaren att etablera sitt företag, sälja sina produkter och servera över gästernas förväntan.3. Erfarenhet, kunskap och stöd

hjälper franchisetagaren att utveckla verksamheten till ett fungerande företag och en lönsam affär. Stödet kan t.ex. bestå av utbildning, marknadsföring, ekonomihantering.

Vi expanderar ständigt och tror att det finns plats för fler Taco Barer i hela Sverige. Bli en franchisetagare!

Skicka in din ansökan här eller kontakta oss för frågor på kontakt@tacobar.se

Alla våra franchisetagare drivs av samma sak som drev oss när vi startade. En känsla av frihet, att göra något för sig själv och att kunna styra sin egen tid och tillvaro.

Lars Callebro
VD Svenska Taco Bar AB

Beställ Taco Bar idag

Ät på din Taco Bar eller beställ hem tacos från din närmaste restaurang.