Story

Vår story

Från pannkaka till Taco, året är 1521. Spanjorerna erövrar som bäst de östra delarna av Mexiko. På en dammig, stenig väg stapplar en utmattad åsna fram. Sanchos Filippos torkar svetten ur pannan och kisar mot solen. Genom den heta, dallrande luften skymtar han den lilla byn Taco Mar. Det var fyra år sedan han senast såg sin hemby.

På torget vid kyrkan är alla samlade. Bakom en solfjäder strålar Margaritas svarta ögon. Förväntansfullt rättar hon till sin gula klänning. Festmaten står uppdukad: den mustiga kryddstarka grytan puttrar väldoftande, sallad och grönsaker ligger färgglatt framlagt. Sanchos håller in åsnan. Omsorgsfullt inpackad i ett knyte ligger det han värderar högre än något annat – de speciella pannkakor som han lärt sig laga långt söderut på sina resor.

Efter glädjetårar och skratt, skålande och välkomsttal är det dags att överlämna gåvan till byn. Försiktigt tar Sanchos fram pannkakorna. Margarita som länge väntat på sin trolovade, blir först att smaka. Hon blir förtjust! Sanchos visar ivrigt kvinnorna i byn hur man tillagar rätten och snart bakas pannkakor i ett rasande tempo. Alla måste snart få smaka!

Strax därpå hörs vilda tjut och hästhovars dån. Ett kompani ur den spanska armén anfaller byn från alla håll! I panik flyr invånarna till sina gömställen, men innan dess hinner de alla få med sig en del av festmaten. Genom att vika pannkakorna, fylla dem med det som festbordet erbjuder och på så sätt smidigt få med sig allt det goda har de i all hast uppfunnit en helt ny maträtt!

Detta kan ha varit början på historien om det som vi nu kallar Tacon. En rätt som spridit sig över hela världen, till och med till ett litet land på det norra jordklotet som heter Sverige.

Hitta din närmaste restaurang här.

Story - Taco Bar