Mexikansk Böngryta

3-4 portioner

Detta recept på mexikansk böngryta är enkelt att tillaga och dessutom helt vegansk. Rätten har ursprung från Mexiko och är fylld med smak från bland annat spiskummin och chili. Passar perfekt att servera med tortilla bröd som en brunchrätt eller tillsammans med ris/potatis för en lättare lunch. Ett tips är att strö över smulad fetaost.

Böngryta

Ingredienser

  • 1 st röd och 1 st gul paprika
  • 1 st gullök
  • 1 burk krossade tomater
  • Rapsolja till stekning
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 hel chili
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 hel purjolök
  • 1 burk kidneybönor
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2,5 dl vatten
  • Kryddor: Chilipulver, spiskummin, salt, svartpeppar
Till servering
  • 8-10 tortilla bröd
Testa gärna!
  • Servera med ett gott ris, rostad potatis eller en omelett

Tillagning steg för steg

  1. Tärna paprikan och löken i centimeterstora bitar
  2. Rensa och skölj av purjolöken. Skär av det gröna på toppen. Strimla sedan i ca 1 cm breda skivor. Använd 2/3 delar av purjolöken.
  3. Hetta upp rapsolja i en större gryta. Häll i paprikan och löken och stek tills den mjuknar.
  4. Häll sedan i purjolöken och den finhackade vitlöken och chilin.
  5. Låt koka ihop i någon minut. Häll sedan i bönorna och de krossade tomaterna.
  6. Krydda med ca 2-3 tsk spiskummin, lite chilipulver beroende på hur het du vill att grytan ska bli.
  7. Häll i vattnet och grönsaksbuljong. Låt allt sjuda i ca 10 minuter.
  8. Salta och peppra. Avsluta med att strö över rejält med hackad koriander.
  9. Grilla bröden snabbt i en torr panna. Klart att servera!

Fler recept

Beställ Taco Bar idag

Ät på din Taco Bar eller beställ hem tacos från din närmaste restaurang.