Vad är skillnaden mellan Enchiladas, Burritos, Tacos, Fajitas och Quesadillas?

Fredagsmys, Taco Tuesday eller den perfekta take-away maten! Det finns mycket som förknippas med den populära texmex-maten, och för många har den en speciell plats i hjärtat. Med många varianter och variationer av ingredienser finns det alltid något för alla smaker. Men ibland kan det bli förvirrande att hålla koll på texmex-kökets olika maträtter och vad som faktiskt är vad.

Det färgglada och smakrika texmex-köket bjuder in till många olika goda maträtter. Däremot är det inte helt ovanligt att de olika rätterna liknar varandra, men med en twist. Vad är vad och vilka skillnader finns egentligen mellan de olika rätterna? Sanningen är att det inte finns något facit, utan det beror på var personen du frågar bor. Enligt en amerikan respektive mexikan kan det skilja sig i benämningar. Svaret kan till och med variera beroende på om mexikanen bor i norra eller södra delarna av Mexiko.

Enchilada, burrito, chimichanga, taco, fajitas och quesadillas är några favoriträtter i djungeln av populära tex-mex rätter. Men för att börja få grepp om hur det faktiskt ligger till, ska vi idag reda ut vilka de klassiska skillnaderna är mellan favoriterna.

Enchilada

Enchilada är en favorit i texmex matvärlden. En enchilada skapas genom att man placerar protein i form av köttfärs, kyckling eller ett vegetariskt alternativ, sås och tillbehör i ett mjukt tortillabröd, helst av majs. Sedan viks brödet ihop eller rullas och gräddas antingen i ugnen, på grillen eller i en panna. Den färdiga enchiladan täcks sedan med het och smakrik salsasås. Sedan är den redo att avnjutas. Ordet ”Enchilada” kommer från det mexikanska uttrycket ”me enchile”, vilket betyder ”det är hett” på spanska, eftersom chilisåsen spelar huvudrollen i rätten. Vilka tillbehör man har till sin enchilada är valfria, men salsan är obligatorisk.

Burrito

Ordet ”burrito” betyder en liten åsna på spanska. Men däremot är inte en burrito liten, snarare är det en maträtt som består av en stor mjöltortilla som tätt lindas runt en mängd olika fyllningar. Enligt den ursprungliga versionen i norra Mexiko fylls en burrito med kött, ost, bönor, ris, gräddfil, guacamole och olika typer av grönsaker. Enligt tradition är det just bönorna som gör att en burrito kallas för burrito. Istället för att laga maträtten efter att ha satt ihop alla dess ingredienser, placeras den varma burritofyllningen inuti tortillan och sedan rullas ihop. Det gör att det går snabbt att sätta ihop burriton och är perfekt mat om du är på språng och vill ta med dig något att äta i farten. Samtidigt passar den lika bra att avnjuta hemma i soffan framför tv:n.

Chipotle Burrito

Tacos

Taco är en traditionell mexikansk rätt som består av en mjuk eller knaprig majs- eller vetetortilla fylld med olika ingredienser. Vanliga fyllningar inkluderar kött (som nötkött, kyckling eller fläsk), grönsaker, ost, salsa och guacamole. Tacos kan varieras i smak och fyllning beroende på region och personliga preferenser.

Fajitas

Fajitas är en annan populär texmex-rätt som består av grillat och skivat kött (oftast nötkött, kyckling eller räkor) som serveras med stekt paprika och lök. Denna blandning av ingredienser är vanligtvis insvept i mjuka mjöl- eller majstortillas. Fajitas serveras ofta med tillbehör som guacamole, salsa, ost och gräddfil. Skillnaden mellan fajitas och tacos ligger i presentationen och den typiska användningen av grillade grönsaker.

Quesadillas

Quesadillas är en enkel och läcker texmex-rätt som består av två tortillas som fylls med smält ost och andra ingredienser som skinka, kyckling eller grönsaker. Tortillorna fylls och viks sedan dubbel och steks eller grillas tills osten smälter och skapar en krämig fyllning. Quesadillas serveras ofta med salsa, guacamole eller gräddfil. Till skillnad från tacos och fajitas är quesadillas huvudsakligen fyllda med ost och är en slags mexikansk ”grillad ostmacka”.

Sammanfattningsvis varierar dessa rätter i sina huvudingredienser och presentationssätt. Tacos är flexibla med olika fyllningar och kan vara både mjuka och knapriga, medan fajitas är en köttbaserad rätt med grillade grönsaker och quesadillas är fyllda med smält ost och andra ingredienser.

Är skillnaderna mellan burritos och enchiladas fortfarande oklara?

För att förtydliga ytterligare, punktar vi upp vad det är som skiljer Enchiladan och Burriton åt!

Sättet man äter: Burritos äts med fördel för hand eftersom de är helt inneslutna av det stora tortillabrödet som täcker fyllningen. Enchiladas däremot är lättare att äta med bestick eftersom ändarna på den rullade tortillan är öppna alternativt vikta och öppna på kanten, dessutom är de vanligtvis täckta av sås. Vilket gör dem för kladdiga att äta med händerna.

Fyllning: Burritos kan fyllas med en rad olika ingredienser som köttfärs, ost, bönor, sallad, sås och mycket mer – storleken ger möjlighet att fylla den med alla dina favoriter. En mindre majstortilla kan inte rymma lika många ingredienser. Därmed har enchiladas vanligtvis bara några få ingredienser, exempelvis är det inte ovanligt att kycklingenchiladas bara har kyckling inuti tortillan.

Storleken varierar: Enchiladas baseras på små majstortillas, vilket gör att en portion kräver mer än ett bröd för att bli mätt. Ofta serveras enchiladas i portioner om tre stycken. Medan en burrito har ett betydligt större bröd som grund, vilket gör att en vanlig måltid brukar bestå av ett bröd med fyllning. Därmed skiljer sig storleken på tortillabrödet markant mellan rätterna.

Typ av tortillabröd: En av de största skillnaderna mellan rätterna är att till enchiladas används små majstortillas och till burritos används stora mjöltortillas. De olika typerna av bröd ger något annorlunda smak och textur. Majstortillas tillhandahåller dessutom fibrer, fullkorn och har en mer grynig konsistens. Medan mjöltortillan passar perfekt till tyngre fyllningar för att hålla ihop alla ingredienser och har en mjukare konsistens.

I en djungel fylld av fantastisk texmex-mat kan det vara svårt att hitta rätt och även säga rätt. Men nu, efter att du har läst inlägget, är du numera en expert på skillnaden mellan burritos, enchiladas, tacos, fajitas och quesadillas! Med den ökade kunskapen kan du nu utforska och uppleva dessa läckra rätter på ett nytt sätt. Nästa gång du ska göra din beställning på någon av våra Taco Bar restauranger eller laga texmex-mat till fredagsmyset har du full koll på dessa godingar.

Beställ Taco Bar idag

Ät på din Taco Bar eller beställ hem tacos från din närmaste restaurang.